Home Simplenote - idealno rešenje za čuvanje beleški
Post
Cancel

Simplenote - idealno rešenje za čuvanje beleški

Simplenote

U avgustu 2016. godine sam prešao sa Windows Phone-a na Android kupivši fenomenalan telefon, Tesla 6.1 koji me nije ni jednom izneverio za 6 meseci korišćenja. U tom nekom periodu sam se dublje upustio u neke IT oblasti, kao što je na primer sajber bezbednost i počeo sam sa nekim onlajn kursevima, pratio razne IT sajtove, forume, učio što sam više mogao. Odlučio sam da mi treba neka aplikacija u kojoj ću beležiti sve što mi treba vezano za neki kurs koji trenutno pohađam, jezik koji trenutno učim ili neki projekat na kojem radim. Takođe mi je trebala aplikacija koja bi postojala i za Android i za Desktop, kako bih na telefonu beležio stvari koje mi padnu na pamet dok nisam za laptopom (ne biste mi verovali u kojim su mi se sve situacijama javljale određene ideje za projekte), a onda se sinhronizovale sa Desktop verzijom i mogao lakše da ih koristim za rad. Tada sam otkrio Simplenote aplikaciju.

Simplenote je besplatna aplikacija otvorenog koda (eng. Open Source) dostupna za skoro sve platforme (Web, Linux, Windows, macOS, Android i iOS) koja je jednostavna za korišćenje i bogata sa par zanimljivih (i možda nekom korisnim) mogućnostima. Sve što je potrebno jeste da registrujete nalog i možete početi sa njenim korišćenjem.

Simplenote početni ekran Početni ekran mog Simplenote klijenta na Linux-u

Dizajn aplikacije je krajnje jednostavan i minimalističan što se mene tiče, a isto tako su i podešavanja aplikacije minimalna. Imate mogućnost da povećate ili smanjite slova, sortirate beleške u određenom redosledu, izaberete svetliju ili tamniju temu i način prikazivanja nota. Sa leve strane vam se nalaze beleške koje možete sortirati na nekoliko načina a imate mogućnost i da postavite neke beleške na sam vrh liste (beleške označene tačkom pored imena). Takođe imate i mogućnost da dodate oznake (eng. Tags) ukoliko želite, mada iskreno ne vidim svrhu toga sem ako nemate 100+ beleški.

Ono što me je dodatno privuklo kod ove aplikacije je Markdown podrška. Markdown je po meni najlepši jezik za pisanje blogova, članaka i tekstova Bloggingno i ovo je veliki plus za ovu aplikaciju. Kada uključite Markdown podršku za određenu notu, na vrhu prozora u kojem pišete će vam se pojaviti dva dugmeta Edit i Preview. U Edit prozoru kucate šta želite, a u Preview će vam se prikazati cela nota u Markdown-u. Ono što me je isto oduševilo jeste History opcija koja vam omogućava da belešku “vratite u prošlost”, odnosno prikazaće vam kako ste menjali belešku od njenog samo kreiranja pa do tog trenutka. Mislim da je ovo veoma zanimljiva i korisna opcija ukoliko često pravite neke izmene, beležite datume, sastanke i slično.

Simplenote history Prikaz History opcije

Šta još nudi Simplenote?

Simplenote nije u potpunosti enkriptovan. Enkripcija se koristi kada se beleške prenose putem mreže, tj. tokom sinhronizacije, ali nisu enkriptovane dok se nalaze u skladištu, koje je potrebno kako biste mogli da ih pretražujete s toga se ne preporučuje da u njima čuvate lične i poverljive informacije kao što su bankovni računi, lozinke i slično.

Vaše beleške možete deliti sa drugim ljudima putem elektronske adrese i time im dati mogućnost da ih sami uređuju, a imate i mogućnost objavljivanja beleške na Internet, što ovu aplikaciju čini idealnom za neke kratke vesti, priče ili pesme koje želite sa nekim da podelite.

Simplenote history Prikaz opcija za deljenje i objavljivanje

Prednosti i mane Simplenote aplikacije

Prednosti Mane
Besplatan Nekome možda ne odgovara potreba za kreiranjem naloga
Open Source Nema enkripcije tokom skladištenja beleški
Enkripcija prilikom prenosa putem mreže Uređivanje teksta (podebljavanje, precrtavanje, itd.) je nažalost moguće samo ako se uključi Markdown
Dostupan za skoro sve platforme  
Sinrhonizacija sa drugim uređajima  
Markdown podrška  
History opcija  
Mogućnost deljenja i objavljivanja beleški na Internet  
Beskonačan broj beleški  
Mogućnost brisanja naloga  

Simplenote je zaista aplikacija koja me je iznenadila na pozitivan način. Lagan program i lak za upotrebu, sinhronizacija sa drugim uređajima i Markdown podrška je ono što je mene najviše i privuklo kod ove aplikacije. Voleo bih kada bi bilo moguće uređivati tekst i bez Markdown-a i mogućnost potpuno enkripcije, tj. end-to-end enkripcije, ali i ovako radi odlično posao. Što se mene tiče ova aplikacija zaslužuje 4-5 zvezdica.

This post is licensed under CC BY 4.0 by the author.
Recently Updated