Home Dan Internet domena Srbije 2016
Post
Cancel

Dan Internet domena Srbije 2016

Dan interneta Srbije (DIDS) je jedan događaj ili bolje rečeno konferencija, na kojoj se okupljaju različiti ljudi, firme i organizacije, gde se vode diskusije vezane za razvoj internet domena u Srbiji, a i u svetu.

DIDS 2016 organizuje nevladina organizacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS), osnovana od strane lokalne internet zajednice u Srbiji, sa ciljem da upravlja nacionalnim internet domenima Srbije. Ovo je sedma DIDS konferencija po redu, a specifična je po tome što se i obeležavalo 10 godina postojanja RNIDS-a. Sam DIDS je podeljen u tri bloka (Globalno, Bezbedno i Lokalno) zajedno sa kafe pauzama.

Prvi blok

Tokom prvog bloka se govorilo o stanju interneta u svetu (kako funkcioniše internet, ko ga kontroliše, da li se korisnici pitaju nešto, itd.) a učesnici u ovom panelu su bili Gabrijela Šitek i Majk Silber iz The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), Volf Ludvig iz European Regional At-Large Organization (EURALO) i Marilia Masiel iz Getulio Vargas Foundation (FGV).

Vodile su se zanimljive diskusije o razlikama usluga i korišćenja interneta u različitim državama, kao i sa kojim problemima se svaka od njih suočava a i gde je u celoj toj priči Srbija. Ovom prilikom ću pohvaliti gospodina Volfa Ludviga na sjajnim odgovorima vezanim za vladu i sarađivanje sa njima.

“Include the government, but never ask them for permission!” - Wolf Ludwig

Drugi blok

Drugi blok se bavio bezbednošću na internetu, novom zakonu o informacionoj bezbednosti koji je usvojen početkom 2016. godine i o planovima za njegovu primenu u praksi. Takođe se govorilo i nekim temama ne vezanim za naš region, kao što je to slučaj Apple vs. FBI. Govornici su bili Dušan Stojičević, član Izvršnog odbora SEEDIG-a, Nebojša Jokić, načelnik MUP-CERT, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sava Savić, pomoćnik ministra za informaciono društvo, Filim Vlašić, specijalista za računarsku bezbednost, HR-CERT (Hrvatska) i Gorazd Božić, direktor SI-CERT, ARNES (Slovenija).

Treći blok

Treći blok, pod nazivom “Lokalno”, je na mene verovatno ostavio najveći utisak (iako sam to očekivao od drugog bloka) iz prostog razloga što su diskusiju nisu vodili samo ljudi iz nekih velikih firmi ili organizacija, već sasvim obični ljudi, roditelji, koji su pokrenuli različite projekte, tj. sajtove, na kojima pišu o raznim temama i događajima i to uglavnom iz ličnih iskustva.

Zaključak

Imao sam priliku da upoznam Aleksandra Todorovića, osnivača r3bl.me bloga, meni lično jedan od omiljenih koji pratim, na kojem će te naći razne stvari iz IT sveta, ali iz njegovog ugla. Ovo podrazumeva da se tekstovi zasnivaju na njegovom ličnom mišljenju, iskustvu i istraživanju, a ne na prepisivanju sa drugih sajtova i blogova. Takođe piše i o temama koje nisu vezane za kompjutere, već neke lične priče i doživljaje.

Aleksandar Todorović i ja

Što se mene tiče cela konferencija je bila jedan veliki plus, drago mi je da sam prisustvovao i uživao, zajedno sa koleginicom sa kojom sam bio i nadam se da ću biti u mogućnosti da prisustvujem sledećem DIDS-u.

This post is licensed under CC BY 4.0 by the author.
Recently Updated