Home Pontoon - platforma za lokalizaciju Mozilinih projekata
Post
Cancel

Pontoon - platforma za lokalizaciju Mozilinih projekata

Kao što već znate (ili ne znate), volontiram za Mozilla Srbija zajednicu aktivno već tri i po godine. Ono što trenutno u zajednici radim jeste lokalizacija projekata, njihovo testiranje i veb dizajn sajta zajednice. U ovom tekstu ću vam predstaviti Pontoon platformu za lokalizaciju koju koristimo u zajednici za prevođenje Mozilla-nih projekata, a na kojoj ću ujedino i raditi ovog leta u okviru Google Summer of Code projekta.

Prvo mala i kratka istorija lokalizacije projekata od mog početka volontiranja pa do danas. Kada sam se priključio zajednici tada se prevodilo preko veb sajta Verbatim (koji je ugašen, hvala Bogu) a ponekad bi se i lokalno prevodili fajlovi pa bi se onda upload-ovali na sajt. U prevodu - zezanje do srži. Verbatim mi je bio jako naporan za rad i mnoge stvari nisu postojale koje bi olakšale znatno rad.

Zatim se javila ideja da se svi projekti ujedine na jednu platformu i olakša samo prevođenje projekata. Tada je nastao Pontoon kao idealno rešenje za naše probleme i promenio mnoge stvari.

Pontoon je kao i većina drugih Mozilla-nih projekata open source i slobodan za preuzimanje, forkovanje, itd. Kod je uglavnom pisan u Django-u, ali sadrži i HTML, CSS i JavaScript.

Kada se registrujete na Pontoon-u, početna stranica će vam izgledati kao na sledećoj slici.

Pontoon početna stranica

To je da kažemo početnički projekat namenjen za upoznavanje sa Pontoon platformom koja ima live preview, odnosno kako prevodite na levoj strani u isto vreme se i na desnoj strani menja prevod (ovo samo par projekata podržava).

Mogućnosti i funkcije ove platforme su fenomenalne. Imate detaljne prikaze i informacije stanja svih dostupnih lokala, mogućnost pretrage, filtriranja, prevođenja gotovo svih Mozilla-nih projekata.

Kako ne bih dužio priču o tome kako se koristi Pontoon, predlažem vam da pročitate uputstvo o njegovoj upotrebi koje sam napisao zajedno sa drugim članom Mozilla Srbija zajednice, Markom Kostićem, a koji možete preuzeti na sajtu naše zajednice.

Pontoon je definitivno nešto što vredi isprobati tako da ga preporučujem svima koji žele za svoje projekte da ga isprobaju a i onima (u slučaju da ih ima) koji žele da se pridruže našoj zajednici i pomognu nam pri lokalizaciji.

Google Summer of Code

Kao što sam napomenuo, dobio sam priliku da ovog leta u okviru Google Summer of Code (GSoC) programa za studente, radim za Mozilla-u i to baš na razvoju Pontoon-a čime sam i ujedino ostvario i pravo na stipendiju.

Google Summer of Code je program koji Google (očigledno) organizuje svake godine za studente širom sveta. Razne organizacije se prijavljuju da učestvuju u programu i svaka organizacija ima nekoliko svojih projekata na kojima će izabrani studenti raditi sa mentorima tih projekata.

Cilj mog projekta je da se dizajnira novi korisnički interfejs (eng. translation UI) stranice na kojoj se prevodi koji će omogućiti korišćenje lakše prevođenje uz pomoć snimaka ekrana (eng. screenshots).

Moj mentor je ujedino i moj prijatelj, fenomenalni Matjaž Horvat (Hi Matjaž!), sa kojim ću zajedno raditi na implementaciji novog Translation UI-a, a pritom se i dobro provesti i steći veliko iskustvo. S obzirom da mi je ovo prvi veliki projekat na kojem radim, potrudiću se da dam sve od sebe i nadam se daljoj saradnji sa Matjažom oko razvoja Pontoon-a čak i nakon završetka GSoC-a.

This post is licensed under CC BY 4.0 by the author.
Recently Updated