Home Besplatni programi i paketi za IT studente
Post
Cancel

Besplatni programi i paketi za IT studente

Verujem da je svima koji se bave programiranje a i onima koji će tek početi, prvi cilj da izaberu dobar program, text editor ili IDE (razvojno okruženje), u kojem će pisati svoj kod i učiti programiranje. Početnici često postavljaju po raznim forumima, sajtovima, društvenim mrežama jedno te isto pitanje: “Koji program je najbolji za programiranje?”. Odgovor je vrlo jednostavan: nepostoji najbolji program za programiranje. Sve je stvar navike, ukusa, vrste programiranja kojim se bavimo i zavisi od raznih faktora, od samog izgleda i mogućnosti koje program pruža do toga da li je besplatan ili se plaća.

Ova poslednja stavka često dovodi do toga da ljudi koriste piratske programe što može biti rizično u slučaju da su samo guglali ime programa i dodali pored free download i skinuli ga sa prvog sajta koji su otvorili. Naravno kada ste student niste baš u mogućnosti da plaćate skupocene programe koji su trenutno u trendu ili koji jednostavno imaju baš ono što vama treba, ali srećom uvek postoje open source besplatne alternative ili još bolje možda baš ti programi koji vam trebaju ali besplatni i potpuno legalni za studente. U ovom članku ću vam predstaviti koji su to programi i paketi besplatni i pogodni za studente informacionih tehnologija (a možda i onima koji studiraju nešto drugo).

GitHub Student Developer Pack

GitHub, popularna platforma za deljenje koda (može se reći da na neki način predstavlja CV programera) nudi odličan paket za studente pod imenom GitHub Student Developer Pack koji sadrži preko 20 programa, servisa, vaučera za razne usluge i slično. Neke od meni najznačajnijih stvari koje ovaj paket uključuje jesu besplatan .me domen preko namecheap-a, 50$ kredita za nove korisnike DigitalOcean cloud provajdera i GitHub premium nalog na godinu dana. Više informacija o ovom paketu možete pronaći ovde.

JetBrains razvojna okruženja

JetBrains u svojoj ponudi ima veliki izbor programa i razvojnih okruženja za mnogobrojne programske jezike kao što su Python, C/C++, JavaScript, Ruby, itd. Njihovi alati su komercijalni, tj. plaćaju se i nisu baš jeftini, ali postoje i besplatne open source verzije koje su uglavnom ograničene nekim mogućnostima. Cene variraju od vrste paketa koji uzimate i da li biste da plaćate na mesečnom ili na godišnjem nivou.

Srećom, JetBrains ima i specijalnu ponudu za studente i profesore. Naime u ovu ponudu spada čak deset njihovih alata i to profesionalne verzije (dakle sve mogućnosti programa su vam otključane). Sve što je potrebno je da se registrujete putem vaše fakultetske adrese koja je ujedino i dokaz da ste zaista student i dobićete email sa uputstvima za dalje. Licenca traje godinu dana ali je možete ponovo obnoviti nakon godinu dana ako ste i dalje student. Više o tome koje alate dobijate i o celom procesu registracije možete pročitati ovde.

Autodesk Education

Autodesk kompanija u okviru svog Autodesk Education paketa nudi ogroman broj svojih programa pod svojom specifičnom licencom za edukaciju. S obzirom da nisam iskoristio ovu ponudu, verujem da je isti princip dobijanja programa kao i u prethodnim situacijama, registracijom naloga fakultetskom email adresom. Više o tome možete pročitati na njihovom sajtu.

Micro$oft Imagine i Office 365

I za sam kraj, iako nisam uopšte Microsoft-ov fan, on nudi odličan izbor besplatnih alata i usluga u okviru svog Microsoft Imagine paketa, kao što je Microsoft Azure, cloud servis, Visual Studio Community 2017, Microsoft Virtual Academy i mnogo drugo. Ovde je takođe potrebno da se registrujete uz pomoć vaše fakultetske adrese ili pomoću ISIC kartice u slučaju da je imate i nakon toga ćete biti u mogućnosti da preuzmete bilo šta iz ovog paketa. Više informacija možete naći na njihovom sajtu.

Što se tiče Office 365 ponude, registracijom svoje fakultetske adrese dobijate besplatno na korišćenje u edukativne svrhe Word, Excel, PowerPoint i OneNote. Verujem da će ovo mnogima značiti, mada ja ipak preporučujem besplatnu i open source varijantu, LibreOffice ali na vama je da izaberete. Prelistajte Office 365 stranicu kako biste saznali više o ovom paketu.


Smatram da bi svaki student neke IT škole trebalo da iskoristi ove ponude jer sam siguran da ima barem nešto što će mu koristiti tokom studija a možda i nakon njih. Takođe znam da upravo i neke od ovih alata firme koriste, tj. obezbeđuju svojim radnicima licence pa eto još jednog razloga zašto bi trebalo da ih isprobate.

This post is licensed under CC BY 4.0 by the author.
Recently Updated
Contents