Home Ko su mrežni administratori?
Post
Cancel

Ko su mrežni administratori?

Kada sam upisao Visoku ICT školu, upao sam na smer Telekomunikacije misleći da ću se ili prebaciti na IT smer kasnije ili ću jednostavno ovaj smer završiti ali se u slobodno vreme usavršavati u oblastima programiranja. U drugoj godini smo imali predmet Mrežni uređaji koji mi se mnogo svideo i privukao me da se upustim dublje u izučavanje mrežne administracije. Glavni razlog tome jeste to što smo laboratorijske vežbe iz tog predmeta radili u Cisco laboratoriji opremljenom super opremom i veoma mi se svidelo čačkanje i motanje oko kablova, konfigurisanje rutera i svičeva i slično. U trećoj, završnoj, godini sam upisao i Cisco CCNA kurs kako bih nastavio sa usavršavanjem u ovoj oblasti, s obzirom da mi ovaj kurs omogućuje pristup Cisco laboratoriji u određenim terminima po par sati (što je i više nego dovoljno za bilo kakve vežbe u okviru CCNA kursa). Pored toga postoje i dodatni predmeti koji se održavaju u mojoj školi van CCNA-a, ali koji su vezani za mreže (na primer Bezbednost računarskih mreža).

Ko su mrežni administratori?

Ukratko, mrežni administratori su ljudi koji su zaduženi za konfigurisanje i održavanje mreža, odnosno dizajniranje i implementaciju mrežne arhitekture neke kompanije. Ovo podrazumeva poznavanje kako hardverske opreme tako i softverskih alata, kako se postavljaju i konfigurišu, primenjuju u određenim situacijama i slično.

Zadaci mrežnog administratora

  1. Dizajniranje i implementacija mrežne arhitekture
  2. Kabliranje
  3. Instalacija i održavanje mrežne opreme i mrežnog softvera
  4. Konfigurisanje i održavanje mreža (LAN, WAN)
  5. Analiziranje i rešavanje problema i grešaka na mreži
  6. Nadgledanje mreža i primenjivanje bezbednosnih rešenja

Ovo su samo neki osnovni zadaci jednog mrežnog administratora. Oni mogu varirati od opreme sa kojom rade, veličine kompanije kao i veličine mrežne arhitekture, pa sve do njihovih dodatnih zaduženja koja su im dodeljena. Na primer imate mrežne administratore koji isključivo rade na dizajniranju i konfiguraciji mreža, dok imate i one koji se bave isključivo bezbednošću mreža.

Oglasi u Srbiji

Gledajući oglase za poslove primetio sam da se mrežni administratori slabo traže, ali ne zato što nisu potrebni, već zato što kompanije mešaju sistemske i mrežne administratore, odnosno žele 2 u 1. Neki od čestih argumenata zašto firme kače ovakve oglase su:

  1. Mreže se ne podešavaju toliko često i samim tim traže sysadmin-a koji će po potrebi da podesi mrežne uređaje, ispravi greške, i slično.

Istina je da se mreže ne diraju toliko često kao serveri i operativni sistemi ali to ne znači da svaki sysadmin mora da zna i projektovanje i konfigurisanje mreža.

  1. Mreže može bilo ko da nauči.

Može i programiranje bilo ko da nauči. Isto tako i svaki programer može da nauči da crta, radi ilustracije, da koristi grafičke alate pa da radi i grafički dizajn “po potrebi”.

  1. Serveri i mreže su im jedno te isto.

Održavanje sistema/servera i održavanje mreža nije uopšte isto. Imaju sličnosti u nekim tačkama, na primer obe oblasti koriste određene alate za nadgledanje saobraćaja, obe strane često koriste terminal za konfigurisanje mreža/servera i tako nekih sličnih stvari, ali ih to opet ne stavlja pod istu granu.

Iako sysadmin i network admin imaju sličnosti, ipak ne bi trebalo tretirati ih kao jednu osobu, odnosno njihove poslove ne bi trebalo tretirati kao jedan. Da, oboje konfigurišu i održavaju neku opremu (npr. sys servere, net rutere i svičeve), konfigurišu naloge i dodeljuju im određene privilegije, ali opet ti nalozi nisu namenjeni istim korisnicima, tj. istim hardverskim uređajima. Isto tako im se i alati koji koriste za ta podešavanja razlikuju.


Bilo bi lepo kada bi kompanije prestale pratiti strane trendove gde se više IT oblasti ujedinjuju u jednu pa dolazi do izmišljenih imena pozicija koje zapravo predstavljaju 3+ osobe u jednoj. Ne, ta “kul” imena nisu uopšte kul kao ni znanja koja zahtevaju od radnika, tako da naučite razlike između IT zanimanja. Nije teško, verujte mi.

This post is licensed under CC BY 4.0 by the author.
Recently Updated