Obrazovanje

Završio sam mašinsko-umetničku srednju školu, Tehnoart Beograd, kao tehničar za kompjutersko konstruisanje. Moj smer je zasnovan na 3D modeliranju mašinskih mašina i delova. Radili smo u popularnim (i veoma dobrim) programima kao što su AutoCad, SolidWorks i Catia. Učestovavo sam i u školskim takmičenjima, ali nisam bio nešto uspešan. Tokom školovanja smo učili i osnove programskih jezika C/C++ i Pacal.
U trećoj godini sam počeo da se interesujem za grafički dizajn pa sam počeo da učim Photoshop i Illustrator. Kako je vreme prolazilo i završetak srednje škole se bližio kraju, sve više su me privaliči veb dizajn i programiranje, a sve manje grafički dizajn. Pisanje kodova mi se nekako činilo lakšim i boljim za mene, pa sam prešao na učenje veb jezika HTML i CSS.

Trenutno sam student Visoke ICT škole u Beogradu, smer Telekomunikacije, gde se usavršavam u oblastima mrežne administracije i bezbednosti (Cisco i MikroTik) i administracije sistema (Linux i Windows). Pored ovih oblasti, prošao sam i kroz niz predmeta vezanih za programiranje (C i Java), kao i kroz predmete iz oblasti multimedija pomoću kojih sam usavršio svoje znanje o Adobe softverskim alatima, Photoshop i Flash.


Volontiranje

U januaru 2014. sam se pridružio Mozilla Srbija zajednici kao lokalizator. Uglavnom sam prevodio veb sajtove i veb projekte. Kasnije sam radio na lokalizaciji Firefox OS-a i Firefox-a za desktop. U maju 2015. sam sa drugim članovima zajednice, prisustvovao MozBalkan događaju u Bukureštu, glavnom gradu Rumunije. Tamo sam se upustio u svet testiranja (QA ili Quality Assurance). Testiranje različitih stvari, uređaja i aplikacija je nešto što sam zaista voleo, pa sam se pridružio QA timu. Neki od projekata koje sam voleo i na kojima sam radio su BuddyUp (aplikacija za podršku za Firefox OS), Pin the Web (fenomenalna opcija koja je zamenjivala standardne zabeleške) i sam Firefox OS. U oktobru 2015. sam prisustvovao MozHack Paris događaju u Parizu, kao jedan od pet izabranih QA volontera. Bilo mi je drago da sam dobio šansu da prisustvujem takvom događaju jer sam naučio dosta o osnovama i procesu testiranja kao i o pronalaženju i prijavljivanju grešaka (bugs).

Kako je Firefox OS ugašen, trenutno testiram srpsku lokalizaciju Firefox-a (desktop, Android, Aurora i Nightly verzije), Thunderbird-a i drugih Mozilinih veb sajtova.

U martu 2016. sam dobio šansu da budem uključen u QA Contributor Spotlight seriju članaka, na Mozilinom QA sajtu. U članku sam govorio o svojim iskustvima otkako sam se pridružio zajednici. Članak možete pročitati ovde.