Kada sam upisao Visoku ICT školu, upao sam na smer Telekomunikacije misleći da ću se ili prebaciti na IT smer kasnije ili ću jednostavno ovaj smer završiti ali se u slobodno vreme usavršavati u oblastima programiranja. U drugoj godini smo imali predmet Mrežni uređaji koji mi se mnogo svideo i privukao me da se upustim dublje u izučavanje mrežne administracije. Glavni razlog tome jeste to što smo laboratorijske vežbe iz tog predmeta radili u Cisco laboratoriji opremljenom super opremom i veoma mi se svidelo čačkanje i motanje oko kablova, konfigurisanje rutera i svičeva i slično. U trećoj, završnoj, godini sam upisao i Cisco CCNA kurs kako bih nastavio sa usavršavanjem u ovoj oblasti, s obzirom da mi ovaj kurs omogućuje pristup Cisco laboratoriji u određenim terminima po par sati (što je i više nego dovoljno za bilo kakve vežbe u okviru CCNA kursa). Pored toga postoje i dodatni predmeti koji se održavaju u mojoj školi van CCNA-a, ali koji su vezani za mreže (na primer Bezbednost računarskih mreža).

Ko su mrežni administratori?

Ukratko, mrežni administratori su ljudi koji su zaduženi za konfigurisanje i održavanje mreža, odnosno dizajniranje i implementaciju mrežne arhitekture neke kompanije. Ovo podrazumeva poznavanje kako hardverske opreme tako i softverskih alata, kako se postavljaju i konfigurišu, primenjuju u određenim situacijama i slično.

Zadaci mrežnog administratora

 1. Dizajniranje i implementacija mrežne arhitekture
 2. Kabliranje
 3. Instalacija i održavanje mrežne opreme i mrežnog softvera
 4. Konfigurisanje i održavanje mreža (LAN, WAN)
 5. Analiziranje i rešavanje problema i grešaka na mreži
 6. Nadgledanje mreža i primenjivanje bezbednosnih rešenja

Ovo su samo neki osnovni zadaci jednog mrežnog administratora. Oni mogu varirati od opreme sa kojom rade, veličine kompanije kao i veličine mrežne arhitekture, pa sve do njihovih dodatnih zaduženja koja su im dodeljena. Na primer imate mrežne administratore koji isključivo rade na dizajniranju i konfiguraciji mreža, dok imate i one koji se bave isključivo bezbednošću mreža.

Oglasi u Srbiji

Gledajući oglase za poslove primetio sam da se mrežni administratori slabo traže, ali ne zato što nisu potrebni, već zato što kompanije mešaju sistemske i mrežne administratore, odnosno žele 2 u 1. Neki od čestih argumenata zašto firme kače ovakve oglase su:

 1. Mreže se ne podešavaju toliko često i samim tim traže sysadmin-a koji će po potrebi da podesi mrežne uređaje, ispravi greške, i slično.

  Istina je da se mreže ne diraju toliko često kao serveri i operativni sistemi ali to ne znači da svaki sysadmin mora da zna i projektovanje i konfigurisanje mreža.

 2. Mreže može bilo ko da nauči.

  Može i programiranje bilo ko da nauči. Isto tako i svaki programer može da nauči da crta, radi ilustracije, da koristi grafičke alate pa da radi i grafički dizajn “po potrebi”.

 3. Serveri i mreže su im jedno te isto.

  Održavanje sistema/servera i održavanje mreža nije uopšte isto. Imaju sličnosti u nekim tačkama, na primer obe oblasti koriste određene alate za nadgledanje saobraćaja, obe strane često koriste terminal za konfigurisanje mreža/servera i tako nekih sličnih stvari, ali ih to opet ne stavlja pod istu granu.

(mini) Zaključak

Iako sysadmin i network admin imaju sličnosti, ipak ne bi trebalo tretirati ih kao jednu osobu, odnosno njihove poslove ne bi trebalo tretirati kao jedan. Da, oboje konfigurišu i održavaju neku opremu (npr. sys servere, net rutere i svičeve), konfigurišu naloge i dodeljuju im određene privilegije, ali opet ti nalozi nisu namenjeni istim korisnicima, tj. istim hardverskim uređajima. Isto tako im se i alati koji koriste za ta podešavanja razlikuju.

Bilo bi lepo kada bi kompanije prestale pratiti strane trendove gde se više IT oblasti ujedinjuju u jednu pa dolazi do izmišljenih imena pozicija koje zapravo predstavljaju 3+ osobe u jednoj. Ne, ta “kul” imena nisu uopšte kul kao ni znanja koja zahtevaju od radnika, tako da naučite razlike između IT zanimanja. Nije teško, verujte mi.